Hoe Intel amuseert én informeert met online video’s

Hoe bereik je op een effectieve en meetbare manier je doelgroep met informatie over technologie? Intel heeft daarvoor een leuke en effectieve manier gevonden. In een serie korte, luchtige infotainment video’s beantwoordt ‘Dr. vPro’ allerlei vragen van de niet al te technische ‘Joyce’. Daarbij komt de kijker per aflevering iets over Intel vPro technologie over  te weten, zonder afgeschrikt te worden door een overdaad aan technisch jargon, complexe schema’s of duidelijk commerciële boodschappen. Na twee succesvolle ‘seizoenen’ gaat Intel binnenkort van start met een spin-off: ‘Dr. Cloud’.

Dr. vPro

Dr. vPro

Wat is de beste manier om – al snel saaie – technische materie op een verfrissende, opvallende en toegankelijke manier voor een grotere groep onder de aandacht te brengen? Dat is de uitdaging waar Intel Benelux zich eind 2010 voor stond. Workshops, technische briefings, achtergrondinformatie en andere, traditionele vormen om informatie over te brengen, werken wel maar vaak komen dezelfde vragen naar voren, is het bereikte publiek telkens qua aantal beperkt en is het niet altijd mogelijk om met op elke vraag in te gaan. Specifiek was de wens om Intel vPro-technologie op kosteneffectieve manier onder de aandacht te brengen. Ter info: deze technologie maakt het mogelijk om pc’s en laptops binnen bedrijfsomgevingen volledig te beheren, zelfs wanneer ze uitgeschakeld zijn. Het kan onder andere worden gebruikt om ’s nachts systeemupdates uit te voeren, of om gebruikers op afstand te helpen bij technische problemen.

 

Op het hoofdkantoor van Intel Benelux in Kontich (België) ontstond het idee om het eens heel anders aan te pakken. In plaats van de geijkte paden te bewandelen, werd besloten om een serie video’s te produceren waarin telkens een ander onderwerp volgens een vast format door dezelfde hoofdrolspelers zou worden behandeld. Er werd gekozen voor een lichte parodie van bijvoorbeeld de ‘Dr. Phil’ show van de Amerikaanse televisie. De titel werd natuurlijk: ‘Dr. vPro’. Uiteraard moest de man die Dr. vPro zou spelen, wel een Intel medewerker zijn met verstand van zaken, om het geheel geloofwaardig te houden en ook om de productiekosten laag te houden. De persoon die daarvoor werd gekozen, was Mark Deckers, Enterprise Solutions Architect EMEA, bij Intel . En om het geheel een licht humoristisch tintje te geven en in iedere aflevering telkens het onderwerp te introduceren, werd Nederlandse DJ Joyce Mercedes gevraagd om de rol van ‘Joyce’ te spelen.

Herkenbaar format

Iedere Dr. vPro-aflevering van het eerste seizoen heeft hetzelfde, herkenbare format: de mooie Joyce krijgt een vraag van een ‘lezer’ of zit zelf met een vraag, en vraagt Dr. vPro om de vraag te beantwoorden. Die komt vervolgens met een heldere, maar niet al te diep technische uitleg. Iedere aflevering duurt ca. 2,5 tot 3 minuten. De onderwerpen hebben uiteraard allemaal op de een of andere manier betrekking op Intel vPro technologie, van systeemeisen tot remote management tot een vooruitblik op toekomstige ontwikkelingen. In de achtergrond van de set maakt Joyce intussen van alles mee.

 

In het tweede seizoen kwam de focus op meer praktische zaken te liggen. In de eerste serie was Joyce op de set te vinden, in de tweede serie is ze buiten de deur op missie (‘Operation Blue Sky’) en heeft ze daarbij telkens de hulp nodig van Dr. vPro om op afstand een actueel probleem op te lossen. Ze is bijvoorbeeld haar laptop verloren en de toegang tot haar gevoelige data moet natuurlijk snel op afstand worden afgesloten. Een aflevering later heeft ze haar laptop weer terug en moet de blokkering – wederom op afstand – ongedaan gemaakt worden, etc.

De aanpak van Intel met de Dr. vPro video’s heeft succes. De 10 afleveringen van het eerste seizoen hebben ruim 40.000 views op YouTube opgeleverd, terwijl het tweede seizoen met  7 aflevering op YouTube reeds meer dan 44.000 views heeft. Bovendien is via  een samenwerking met Hardware.Info op Vimeo, het aantal views daar al de 120.000 gepasseerd. Intel is erin geslaagd om tegen een budget dat vergelijkbaar is met een serie advertenties zijn doelgroep te bereiken. Het grote voordeel: het resultaat is duidelijk meetbaar aan het aantal video ‘views’. En omdat deze views pas worden geteld als de video ook daadwerkelijk minimaal 30 seconden is bekeken, is zeker dat de kijker ook daadwerkelijk geïnteresseerd was.

De moeite waard

Dit laat mooi zien hoe je je boodschap op een nieuwe manier met succes en goed meetbaar kan overbrengen. Zelfs als het gaat om een behoorlijk technisch onderwerp als Intel vPro technologie. Mijn advies aan alle bedrijven die actief zijn in de ICT-sector is dan ook om dit soort nieuwe vormen van doelgroepbenadering eens serieus te overwegen. Het is absoluut de moeite waard. Hou daarbij wel goed de volgende zaken in het achterhoofd:

  1. Zorg voor een goede balans tussen humor en de kwaliteit van de geboden informatie. Het moet relevant zijn en blijven.
  2. Creëer een geloofwaardig verhaal.
  3. Voorbereiding is 90% van het resultaat, denk goed na over wat je wilt vertellen, waar je de meeste aandacht aan wil besteden
  4. Continuïteit is belangrijk, dus hou het niet bij 1 video. Let er dan wel op dat geheel één verhaal vormt, met een duidelijke rode draad.

Met het tweede seizoen hebben we Dr. vPro voorlopig afgesloten. Maar voortbouwend op dit succes, gaat Intel binnenkort van start met een nieuwe serie informatieve video’s, waarbij de focus komt te liggen op de cloud en het datacenter. De titel ligt voor de hand: ‘Dr. Cloud’, een rol van de Nederlander Rob Kypriotakis, Datacenter Solutions Architect bij Intel Corporation. Binnenkort te zien op YouTube!

Kurt De Buck, Marketing Manager Intel Benelux & Scandinavië

  • Print
  • PDF

Deel dit Artikel

Titel: Hoe Intel amuseert én informeert met online video’s

 

Meer Relevante Artikelen/Persberichten: